Kezdőlap


 

 
 


 
 

A Balatontól az Adriáig
Szerkesztette: Pap Norbert

Jelen könyv megszületése két szempontból is kiemelkedő. A kutatás, melynek eredményeiről számot ad, a tematika sajátos színei, a társadalomtudományi témák természettudományos alaposságú vizsgálata, a sok tekintetben újszerű megközelítés önmagában is fontos művé, a dél-dunántúli, balkáni, adriai térség kutatása jelentős mérföldkövévé avatja. 
A fokozódó tudományos érdeklődés Dél-Kelet-Európa iránt napjainkban kézzelfogható. Az Európai Unió déli bővítése, a Nyugat-Balkán megoldatlan biztonsági problémái egyaránt indokolják ezt a felfokozott figyelmet. 

A térség kutatásának hagyományai az elmúlt évtizedekben sok tekintetben megszakadtak, a kutatói kapacitások lecsökkentek. Honnan van tehát ennek az impozáns méretű kötetnek a szerzőgárdája? 
A könyv másik jelentősége ebben áll. A Pap Norbert vezette műhelyt intenzív nevelő, tehetséggondozó, kutatásszervező munka jellemezte az elmúlt öt-hat évben. Ennek a gyümölcse ért be napjainkra. Ennek a gárdának a munkája arról tanúskodik, hogy fiatal kutatók új generációja nőtt fel, akik szívügyüknek tekintik e témát, ráirányítva erre a kiemelt jelentőségű térségre a magyar tudományosság figyelmét is.

A Balatontól az Adriáig kötet bizonyítja, hogy a pécsi Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központja napjainkra a Balkán és a mediterrán térség kutatása legjelentősebb magyarországi műhelyévé és az utánpótlás-nevelés kiemelkedő helyszínévé vált.

 Dr. Schweitzer Ferenc
a Magyar Tudományos Akadémia
Földrajztudományi Kutatóintézete igazgatója
 

 
 
B5, 350 oldal, karton kötés
ISBN 978-963-9632-05-9

Már nem rendelhető


 

Kezdőlap   |   Elérhetőség
Lomart  ©  2023